Blog – Rijden met ruitschade: Risico’s, reparatie en preventie

Het door blijven rijden met ruitschade brengt verschillende risico’s met zich mee. Daarnaast kunnen de kosten oplopen. Daarom raden wij bij Dealerglass altijd aan een sterretje zo snel mogelijk te laten repareren. Ook bij andere ruitschade is reparatie of vervanging zeer belangrijk. In deze blog leggen we je uit wat de verschillende oorzaken van autoruitschade zijn, waarom het belangrijk is om schade zo snel mogelijk te laten repareren, wat de kosten zijn en hoe je autoruitschade kunt voorkomen.

De oorzaak

Er zijn verschillende soorten schade aan autoruiten. Denk hierbij aan sterretjes, barsten, scheuren en oppervlakte beschadigingen. De oorzaken van autoruitschade lopen uiteen. Zo ontstaat steenslag wanneer je op een slecht wegdek rijdt en er steentjes opspatten. Dit leidt vaak tot sterretjes in de ruit maar kan ook oppervlakte beschadigingen en barsten veroorzaken. Ook weersomstandigheden zoals hagel, sneeuw of hevige regenval kunnen autoruitschade veroorzaken.

Daarnaast kan een autoruit ook door een ongeluk, vandalisme of een fabrieksfout beschadigd raken. Wat de oorzaak ook is, het is altijd van belang niet te blijven rijden met autoruitschade maar dit spoedig te laten herstellen.

Rijden met ruitschade kan gevaarlijk zijn. Maak een afspraak bij Dealerglass en laat jouw autoruitschade vakkundig en snel repareren.

Loop geen onnodig risico

Het is van groot belang om veilig te rijden. Met een ster of barst in de ruit is het zicht van jou als bestuurder minder goed. Het is daarom essentieel om de schade zo snel mogelijk te laten repareren om ieders veiligheid te waarborgen.

Wat kost het repareren of vervangen van een kapotte autoruit?

Ben je benieuwd naar de kosten van het repareren van een sterretje? Wanneer je verzekerd bent tegen ruitschade is reparatie van een sterretje meestal gratis. Blijkt de schade erger te zijn, of is een sterretje inmiddels een barst? Dan zal de ruit vervangen moeten worden. Wanneer je verzekerd bent voor ruitschade betaal je bij het vervangen van de ruit alleen je eigen risico. Heb je geen eigen risico? Dan hoef je niets bij te betalen.

Ik ben WA+, WA Casco (all-risk) of lease verzekerd

Als je verzekerd bent tegen ruitschade of in een leaseauto rijdt, dan is reparatie van een sterretje in je voorruit meestal gratis. Als de ruit vervangen moet worden, dan betaal je alleen je eigen risico. Heb je geen eigen risico? Dan hoef je niets bij te betalen.

Ik ben WA verzekerd

Als je verzekerd bent tegen ruitschade of in een leaseauto rijdt, dan is reparatie van een sterretje in je voorruit meestal gratis. Als de ruit vervangen moet worden, dan betaal je alleen je eigen risico. Heb je geen eigen risico? Dan hoef je niets bij te betalen.

Ik ben niet verzekerd of twijfel over de dekking van mijn verzekering

Ben je benieuwd wat de kosten zullen zijn van het repareren of vervangen van jouw autoruit? Na het maken van een afspraak bij Dealerglass checken wij altijd hoe je verzekerd bent. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Reparatie door een merkdealer

Rijden met ruitschade kan gevaarlijk zijn. Bij Dealerglass wordt ruitschade uitsluitend hersteld door officiële merkdealers. Zij kennen je auto en automerk namelijk door en door. Daarnaast werkt een officiële merkdealer uitsluitend met merk originele ruiten en materialen. Het vervangen van jouw kapotte autoruit wordt in de werkplaats gedaan door ervaren monteurs die door de fabrikant van je automerk zijn opgeleid.

Kalibratie van autoruit na vervanging

Het vervangen van autoruiten wordt steeds complexer omdat veel auto’s tegenwoordig zijn uitgerust met ADAS-systemen. ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Wanneer jouw auto is voorzien van een camera of sensoren die voor extra veiligheid zorgen, dan zijn deze aan de voorruit verlijmd. Bij het vervangen van de voorruit moeten deze veiligheidssystemen altijd gekalibreerd worden. Ook dit kan jouw merkdealer het beste. Meer over ADAS-systemen lees je hier.

5 tips om autoruitschade te voorkomen

1. Houd afstand.

Een van de meest effectieve manieren om autoruitschade door steenslag te voorkomen, is door voldoende afstand te houden tot het voertuig voor je.

2. Parkeer in een garage.

Als je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om je auto in een garage te parkeren zodat de auto veilig is voor weersomstandigheden.

3. Reinig de ruiten voorzichtig.

Wanneer je de ruiten van je auto schoonmaakt, wees dan voorzichtig en gebruik voldoende water, geschikt reinigingsmiddel en een zachte doek om krassen te voorkomen.

4. Vermijd slechte wegen.

Wanneer het wegdek slecht is komt steenslag sneller voor. Dit is slecht nieuws voor je autoruiten en de lak van je auto.

5. Blijf niet rijden met autoruitschade.

Wanneer je een sterretje of barstjes opmerkt in je autoruit, is het belangrijk om deze tijdig te laten repareren. Zo voorkom je dat deze beschadigingen verder uitbreiden en een grotere schade veroorzaken.

Blijf niet rijden met ruitschade, maak een afspraak

Maak snel een afspraak bij Dealerglass om je autoruit te laten repareren of vervangen. Wij zorgen dat je snel terecht kunt. Je hoeft niets te regelen met je verzekering of leasemaatschappij, want bij Dealerglass regelen we alles voor je, van A tot Z. Jij hoeft alleen online een afspraak te maken.

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering