Blog – ADAS-systemen: Veiliger en comfortabeler autorijden

Veel autos beschikken tegenwoordig over ADAS-systemen. Dit staat voor Advanced Driver Assistance Systems, ook wel bekend als rijhulpsystemen. ADAS-systemen bieden verschillende functies, zoals automatisch remmen in noodsituaties, adaptieve cruise control en dodehoekdetectie. In deze blog bespreken we een aantal ADAS-systemen die met de autoruit zijn verbonden.

Adaptive Cruise Control (ACC)

Adaptieve cruise control past automatisch de snelheid van het voertuig aan aan de voorligger. Dit systeem werkt met behulp van radarsensoren die de afstand tot de voorligger meten en de snelheid van het voertuig aanpassen. De bestuurder kan zo ontspannen rijden zonder constant de snelheid te hoeven aanpassen. 

Lane Departure Warning (LDW)

Lane Departure Warning waarschuwt de bestuurder wanneer het voertuig onbedoeld van rijstrook verandert. Het systeem maakt gebruik van camera’s die de rijstrookmarkeringen detecteren en de bestuurder waarschuwen met behulp van een geluid of trillingen.

Automatic Emergency Braking (AEB) 

Automatic Emergency Braking remt het voertuig automatisch af om een botsing te voorkomen of te verminderen. Dit systeem maakt gebruik van camera’s en radarsensoren die de afstand tot het voorliggende voertuig meten. Als het systeem een dreigende botsing detecteert en de bestuurder niet reageert, remt het systeem automatisch af. 

Intelligent Speed Adaption (ISA) 

Intelligent Speed Adaption maakt gebruik van GPS-technologie en kaartinformatie om de snelheidslimieten van de weg te herkennen en weer te geven op het dashboard van de auto. Op die manier kan de bestuurder altijd op de hoogte zijn van de geldende maximumsnelheid en zijn snelheid hierop aanpassen. Al met al kan Intelligent Speed Adaption een waardevol hulpmiddel zijn voor bestuurders om de verkeersveiligheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze zich altijd aan de maximumsnelheid houden. 

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

ADAS-systemen en ruitvervanging 

ADAS-systemen maken het rijden veiliger en een stuk gemakkelijker voor de bestuurder, dankzij sensoren en camera’s die helpen bij het parkeren, achteruitrijden en het overzien van het verkeer. Mits ze natuurlijk goed functioneren. Een deel van de sensoren en camera’s bevindt zich namelijk achter de voorruit, en als zo’n autoruit moet worden vervangen, moeten die systemen opnieuw worden ingesteld. Dat heet kalibreren. 

Het is belangrijk dat autoruiten met ADAS worden vervangen door een specialist, omdat deze systemen zeer gevoelig zijn en een nauwkeurige kalibratie vereisen. Als de sensoren of camera’s niet correct zijn afgesteld na de vervanging van de voorruit, kan dit leiden tot storingen en onveilige situaties op de weg. De merkdealer heeft de juiste kennis en apparatuur om ervoor te zorgen dat de ADAS-systemen optimaal blijven functioneren na vervanging van de autoruit. 

Wist jij dat je met ruitschade gewoon bij je merkdealer terecht kunt?

Maak eenvoudig en snel online een afspraak. Wij zorgen ervoor dat je bij een officiële merkdealer terecht kunt.