Blog – Terug van wintersport met de auto

Wintersport kan erg leuk zijn, maar voor je auto is het een zware periode. Koud weer, sneeuw en ijs kunnen hun tol eisen van de prestaties en het uiterlijk van de auto. Als je terugkomt van wintersport is het belangrijk om extra goed voor je auto te zorgen, zodat deze in topconditie blijft. Dit omvat het schoonmaken van de buitenkant van je auto om de pekel eraf te wassen, het controleren op schade veroorzaakt door de winterse elementen en het bijvullen van vloeistoffen zoals olie en ruiterwisservloeistof. Door de stappen in deze blog te volgen, kun je dure reparaties in de toekomst voorkomen.

Wees voorzichtig met pekel op je auto

Wat doet pekel met je auto?

Strooizout is een veelgebruikte methode om wegen en snelwegen ijsvrij te maken. Het helpt het risico op ongevallen te verminderen door het voor auto’s gemakkelijker te maken om te rijden tijdens winterse omstandigheden. Hoewel strooizout een geweldig hulpmiddel kan zijn om de veiligheid op de weg te verbeteren, zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan. Na een wintersport zit er vaak veel pekel op je auto, het mengsel van strooizout en sneeuw. Dat is slecht voor de lak en de carrosserie van je auto en het kan het ook moeilijk maken om het kenteken te lezen. Als je kenteken niet goed leesbaar is krijg je daar in Nederland een fikse boete van € 160 voor.

Wat kun je eraan doen?

Genoeg redenen om je auto grondig te wassen na terugkomst van wintersport. Let daarbij wel nog even op de volgende dingen. Bij een wasstraat kun je pekel veilig en effectief van je auto laten verwijderen. Kies daar het programma waarbij ook de onderkant van de auto wordt afgespoten. Aan de onderkant van de auto stapelt zich vaak veel pekel op. Als je de auto liever thuis wast, spoel de auto dan eerst goed af voor je hem gaat wassen. Dit voorkomt dat het vuil geen krassen op je auto veroorzaakt. Denk ook hierbij aan de onderkant en natuurlijk de velgen niet te vergeten.

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

Goed zicht is cruciaal

Vergeet niet je ruiten schoon te maken

Ook je autoruiten worden vies en vet van de pekel en de vele snelwegkilometers. Het reinigen van de voorruit van je auto is belangrijk voor de veiligheid en zorgt ervoor dat jij als bestuurder goed zicht hebt. Bovendien kan het helpen om te controleren op eventuele schade die tijdens de reis is ontstaan en die de prestaties of levensduur van de autoruiten kan beïnvloeden.

Schade tegen gekomen tijdens het schoonmaken van je voorruit?

Auto’s kunnen tijdens het rijden in het buitenland ruitschade oplopen door allerlei oorzaken, zoals werkzaamheden en opspattende stenen. Opspattende stenen kunnen bijzonder schadelijk zijn, omdat ze vaak met hoge snelheid bewegen en sterretjes of zelfs scheuren in het glas veroorzaken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen in het geval van ruitschade. Niet alleen wegens de veiligheid, maar vocht in een sterretje kan er met name bij vorst voor zorgen dat het sterretje doorscheurt, waardoor de hele voorruit moet worden vervangen. En als je voor ruitschade bent verzekerd, dan kost reparatie van een sterretje je meestal niks, terwijl je wel vaak een eigen bijdrage (eigen risico) moet betalen als je voorruit moet worden vervangen.

Een beetje extra liefde voor je auto

Vergeet tot slot niet om ook je ruitenwisservloeistof bij te vullen. Als je je ruitenwissers gebruikt zonder vloeistof terwijl er pekel op de ruiten zit, kan dit zowel de ruiten als de ruitenwissers beschadigen. En met al dat zout is het vast (bijna) leeg. Gebruik daarvoor wel de vloeistof met antivries, want we krijgen vast nog wat nachtvorst. Zo weet je zeker dat je tijdens de koude wintermaanden veilig en zorgeloos kunt rijden.

Wist jij dat je met ruitschade gewoon bij je merkdealer terecht kunt?

Maak eenvoudig en snel online een afspraak. Wij zorgen ervoor dat je bij een officiële merkdealer terecht kunt.