Blog – 5 tips om ruitschade te voorkomen

December 2022 – In deze koude tijden zijn er diverse factoren die een ruitschade kunnen veroorzaken of verergeren. En er is niets vervelender dan autoruitschade. Dus wij zeggen “ruitschade voorkomen is beter dan genezen”. In deze blog geven wij je tips over wat je kunt doen om hier aan bij te dragen.

1. Houd voldoende afstand

De meest voorkomende oorzaak van een ruitschade is een opspattend steentje, ook wel ‘steenslag’ genoemd. Steentjes worden even meegenomen door de autobanden en vliegen vervolgens achter de auto de lucht in, zo tegen jouw voorruit aan. Hoe ver en hoe hard dat gaat, is van een heleboel factoren afhankelijk, zoals de snelheid van rijden, het type band en auto van degene die het steentje opspat. Maar ook de exacte vorm van de ruit en de hoek waaronder deze is gemonteerd zorgt ervoor dat de ene voorruit meer last heeft van steenslag dan de andere. Over het algemeen is er maar 1 tip die echt helpt: houd voldoende afstand tot je voorganger, zodat opspattende steentjes op het asfalt voor je auto landen in plaats van op je motorkap of voorruit.

2. Rustig rijden bij werkzaamheden/slecht wegdek

In het geval van werkzaamheden op een tweebaansweg is het belangrijk vooral niet te hard te rijden. Dat zorgt ervoor dat eventuele steentjes minder snel worden ‘gelanceerd’ naar een tegenligger. En als je tegenligger zelf ook niet te hard rijdt, dan heb je hier dubbel profijt van. Verder zul je merken dat als het een paar dagen heeft gevroren, de kwaliteit van het zogenoemde Zoab asfalt daar flink onder te lijden heeft, met heel veel losse steentjes tot gevolg. Hou in die gevallen een aantal dagen extra afstand, tot het grootste deel van de steentjes niet meer op de rijbaan ligt.

3. Laat een sterretje geen barst worden

Heb je toch een sterretje in je ruit gekregen door een opspattend steentje? Laat deze dan direct repareren! Zo kun je ernstigere ruitschade voorkomen. Vocht in een sterretje kan er met name bij vorst voor zorgen dat het sterretje doorscheurt, waardoor de hele voorruit moet worden vervangen. En als je voor ruitschade bent verzekerd, dan kost reparatie van een sterretje je meestal niks, terwijl je wel vaak een eigen bijdrage (eigen risico) moet betalen als je voorruit moet worden vervangen.

4. Gebruik geen warm water om je voorruit te ontdooien

Grote temperatuurverschillen kunnen voor een ruitschade zorgen, een klein sterretje scheurt dan zo door tot een barst. Gebruik dus altijd een goede ijskrabber en geen warm water als je je voorruit wil ontdooien.

5. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar helaas gebeurt het nog te vaak: een telefoon of een laptop in je auto laten liggen, is toch nog heel vaak de aanleiding van een ingeslagen ruitje…

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

  • Reparatie door je officiële merkdealer

  • Herstel met originele merkonderdelen en volgens fabrikantvoorschrift

  • Wij regelen alles met je verzekering

Wist jij dat je met ruitschade gewoon bij je merkdealer terecht kunt?

Maak eenvoudig en snel online een afspraak. Wij zorgen ervoor dat je bij een officiële merkdealer terecht kunt.